Ters Üçgen Vücut Tipi Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

27 Eylül 2022 , Salı

Ters Üçgen Vücut Tipi Nedir?

Ters üçgen vücut tipi, en basit şekilde, geniş omuz ve dar kalçalardır. “Atletik vücut tipi”, “yüzücü fiziği” ya da “çilek vücut tipi” gibi farklı isimlerle de anılır. Armut ve üçgen vücut tipinin tam tersidir. Bu vücut şeklinin en temel özellikleri, geniş omuzların yanı sıra normal oranda bir bel, ince kalçalar ve uzun bacaklardır.

Ters Üçgen Vücut Tipine Sahip Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Ters üçgen vücut tipi kadınların, omuz ölçüsünün, kalça ölçüsüne oranına dikkat etmesi gerekir. Bunun için omuzlarını ve kalçalarını ölçmelisin. Eğer omuzların, kalçandan en az %5 oranında daha genişse ters üçgen vücut tipine sahipsin demektir.

Ters Üçgen Vücut Tipine Uygun Gelinlikler

Vücut tipine uygun gelinlik seçiminde dikkat etmen gereken en önemli konu alt bedenini daha geniş, üst bedenini daha dar göstermek. Böylece dengeli bir silüet yaratabilirsin. İhtiyaç duyacağın illüzyonu doğru yaka tipi ve etek seçimiyle gerçekleştirebilirsin.

Gelinliğinin yaka tipini nasıl seçmen gerektiğiyle başlayalım.

Omuzlarını öne çıkaracak ve olduğundan daha dar gösterecek yaka tiplerine ihtiyacın olacak. Daha da geniş gösterecek modellerden kaçınmalısın. Eğer omuzlarını öne çıkarmak istiyorsan straplez yakalara yönelebilirsin. Korsajlı gövde ve eteği kabarık olan straplez yaka gelinlikler ile dengeli bir görünüm yaratabilirsin.


Halter yakalar da ters üçgen vücut tipine sahip kadınların, güçlü omuzlarını ön plana çıkartmak için tercih edebileceği gelinlik yaka tiplerinden. Üst bedeni daha uzun göstermesi de cabası.

Dikkatleri geniş omuzlardan çekmek istiyorsan da göğüslerini vurgulayan yaka tiplerine yönelebilirsin. Derin U ve V yaka tipleri bunun için idealdir. Bu yaka tipleri göğüsleri öne çıkarırken, vücut hatlarının daha orantılı görünmesini sağlar.

Kalın askılı modeller de geniş omuzlarını bölerek daha dar bir görünüm yaratmana yardımcı olabilir. Kalın askılı, V yakalı ve A etek kesimine sahip bir gelinlik ile kum saatine yakın bir silüet yaratabilirsin. Bu noktada önemli olan askılarının kalın olmasıdır, ince askılı modellerden uzak durmanda fayda var.

Gelinlik etek kesimine de değinelim. Gelinlikle etek kesimini A, prenses gibi kabarık tasarımlar arasından seçebilir, asimetrik etekli ve yırtmaçlı tasarımları da tercih edebilirsin. Etek kesiminin, yaka tipinle uyumlu olmasına da dikkat etmelisin.

Genişleyen etekler, kabarık tasarımlar geniş omuzlarla dengeli bir görünüm yaratır. Bu nedenle A kesim ve prenses kesim gelinlikler uygun seçim olacaktır.

Yırtmaçlı, bacak dekolteli gelinliklerle de dikkatleri vücudunun üst bölgesinden alıp ince bacaklarına çekebilirsin.

Tercih edebileceğin gelinlik etek kesimleri arasında balık ve yarım balık modeller de yer alıyor. Ancak dar kesimli olduğu için bu tasarımları A ve prenses kesimli tasarımlar kadar önermediğimizi de belirtmeden geçmeyelim. Ama sen illa ki "Ben balık kesim giyeceğim!" diyorsan V yakalı gelinlikler ile bu etek formlarını tercih edebilirsin. Bu etek ve yaka tipini birlikte kullanarak ince, uzun ve dengeli bir görünüm yakalayabilirsin.


Doğru gelinlik kumaşı seçimi ile de vücut hatlarını kum saatine yaklaştıracak hileler yapabilirsin. Vücudunun üst kısmında sade kumaş, etek kısmında ise işlemeli gelinlik kumaşının kullanıldığı tasarımlara yönelebilirsin. Böylece vücudunun alt kısmı daha kalın, üst kısmı ise olduğundan daha dar görünecektir.

Bunlara Dikkat!

Düğün günü giymeni önerdiğimiz tasarımlar gibi, tercih etmemen gereken gelinliklere de değinelim.

  • Kayık yaka gelinlikler, omuzları olduğundan daha geniş gösterir. Bu nedenle, halihazırda geniş olan omuzlarının daha geniş görünmesini istemiyorsan, bu yaka tipinden kaçınmalısın.

  • Düşük omuzlu tasarımların düşük askı/kol kısımları, göğüsle bütün bir görünüm yaratır. Bu da vücudunun üst kısmının, özellikle de omuzlarının daha geniş görünmesine yol açar. Geniş omuzlarını kamufle edecek yaka tiplerine ihtiyacın varsa, düşük omuzlu modellerden de uzak durmalısın.

  • Vatkalar, kabarık, katlı tüller, fırfırlar gibi omuz detaylarından da kaçınmalısın. Çünkü bu detayları, daha çok geniş omuz görünümüne sahip olmak isteyen gelin adaylarına öneriyoruz.